Vlaamse zangeres Eva de Roovere 'keizer van de nacht' Villa Marcel Vanthilt.
Deze zomer is er weer 'Villa Vanthilt' op Eén. Dit jaar wordt de beruchte villa opgetrokken in respectievelijk Dendermonde en Roeselare. Marcel is er elke week van maandag tot donderdag. En op zondag is er een speciale (vrouwen-)aflevering. Iedereen die deze zomer iets te vertellen heeft komt langs. En dat zijn echt héél wat gasten. Deze week komt onder anderen Eva De Roovere als muzikale gaste langs.
Vlaamse zangeres Eva De Roovere brengt uit haar fantastische nieuwe album 'Mijn huis', de single 'De Keizer Van De Nacht'.
De Ierse singer-songwriter Luka Bloom en onze eigen nachtegaal Eva de Roovere zijn dikke vrienden. In het NH-hotel, waar Bloom twee weken verblijft tijdens zijn Belgische tournee, bezingen ze hun affectie voor Gent en voor elkaar.
Vlaamse zangeres Eva de Roovere woonde vroeger in Antwerpen, maar is sinds kort naar Gent verhuisd. Luka Bloom had tot een paar jaar geleden Brussel als uitvalsbasis hier in België, maar nu is hij verknocht aan Gent. Mag het iets meer zijn? Ja hoor: Eva en Luka leerden elkaar hier in Gent kennen.
Eva de Roovere: 'Dat was ongeveer tien jaar geleden, na een concert van Luka', zegt Eva. In de backstage hebben we uiteraard gepraat over muziek. De mijne en de zijne. Ik heb hem ook een cassette gestuurd met demo's van mijn eerste plaat, met de vraag om mijn cd te producen omdat ik graag wat van het gevoel van Luka's muziek in mijn songs had gehad. '
'Gelukkig heb ik het niet gedaan', pikt Luka breed lachend in. 'Want de plaat klinkt echt goed, Eva.'
Luka schreef voor Eva het nummer 'De Jordaan'. En ze zongen ooit samen 'Love is a Place I dream of', een lied dat Luka opnam met Sinéad O'Connor. 'Vreemd hoe natuurlijk dat aanvoelde', aldus Luka Bloom.
'Ik droom er van een Vlaamse versie van mijn song Sunny Sailor Boy te maken. If it happens, I hope it happens with you.'
Schone woorden, maar wat appreciëren ze nu zo aan elkaar en aan elkaars muziek?
Luka: 'Eva heeft een fantastische stem en haar muziek klinkt zo puur. Ik voel me helemaal thuis in haar muziek. Telkens als ik terug naar België kom, ben ik positief verrast hoeveel groter Eva geworden is op radio en in de harten van de mensen.'
Eva de Roovere: 'Een toenmalig vriendje liet me een plaat van Luka horen. Vanaf de eerste noot, vanaf de eerste zin was ik verkocht. Ik wilde enkel maar blijven luisteren naar de liedjes van Luka. Schijnbaar zo eenvoudige muziek, maar hij grijpt je bij de keel, enkel met gitaar en stem. En hij laat je niet meer los. Zijn muziek is eerlijk.'
Eva en Luka delen de liefde om alleen op een podium te staan. 'Want', zo zegt Luka, 'Dan ben je alleen met je gitaar en het publiek. Dat is een uniek gevoel en het werkt met mijn muziek. Het gevoel dat je een publiek helemaal meekrijgt, is wonderschoon. Het Vlaamse publiek zijn trouwens de beste zangers. Wat doen ze hier in het water? Ik bedoel: in het bier?' Wat ze nog gemeen hebben: Eva en Luka zijn beiden gefleste universiteitsstudenten.
Hoewel ze beiden ook al in andere Belgische steden woonden, delen Eva en Luka ook de liefde voor Gent. Ze blijken hier zelfs gemeenschappelijke vrienden te hebben zonder dat ze het van elkaar weten.
'Ik speelde in de Vooruit mijn eerste Belgische optreden', zegt Luka. 'Gent is mijn favoriete Belgische stad. ' En dan, in haast perfect Nederlands: 'Zeer gezellig!' Terug over naar het Engels: 'Heb je de film In Bruges gezien? Fantastische film, maar het klopt wel wat ze daar zeggen: Bruges is a shithole.'
'Ik hou ervan hier rond te wandelen en te kijken en horen wat de mensen hier doen. Zoveel mensen hier die creatief bezig zijn. Mijn favoriete Gentse café? Pink Flamingo's. Restaurant? 's Morgens Pain Perdu aan de Vooruit en 's avonds het Marokkaanse restaurant Sarabande aan de Korenlei.
Het vreemdste wat ik hier heb gezien tijdens mijn wandelingen, is het red light district. Ik wandelde er per ongeluk binnen om 11 uur 's ochtends. Rond mij overal meisjes in niemandalletjes van lingerie, zo raar. In Ierland zit alles goed verscholen achter gevels.
Eva De Roovere (Lier, 14 juni 1978) is een Belgische zangeres-liedjesschrijfster.
Eva De Roovere studeerde aan de kleinkunstafdeling van Studio Herman Teirlinck en de Jazz Studio Tritonus in Antwerpen.
In 1996 sloot Eva de Roovere zich aan als zangeres bij de Belgische folkformatie Kadril ter vervanging van Patrick Riguelle. De groep was zo tevreden met haar als nieuwe zangeres dat de eerstvolgende cd Eva (1999) werd gedoopt. In dezelfde periode deed ze ook aan cabaret. In 1999 won ze de juryprijs van het Leids Cabaret Festival met Eeef & Coo, een samenwerking met Colette Notenboom. Ze zong bij de groep Oblomow, opgericht door Gerry De Mol. Deze laatste samenwerking leverde onder meer de radiohits Later en Op een hoopje op en de albums Min en Meer (2004) en Kleine Blote Liedjes (2005).
Na 8 jaar Kadril verliet ze de groep om zich ten volle te kunnen toeleggen op haar solocarrière. In 2006 kwam haar eerste soloalbum uit, De Jager, waar ook de singles Fantastig Toch en Anoniem op staan.
In het seizoen 2005-2006 toerde Eva de Roovere samen met Kris De Bruyne, Liesbeth List en Lucas Van den Eynde langs de theaters met de liedjescarrousel 'Kleinkunsteiland'. Hierin grasduinen ze doorheen de geschiedenis van het betere Nederlandstalige lied, waarbij Eva onder andere 'Mia' en 'Van God los' brengt, en haar eigen 'Op een hoopje'. Tijdens de voorstelling toont Eva ook haar kunsten op de klarinet met een aantal solo's.
Op 8 augustus 2009 won Eva de Roovere op de Radio 2 Zomerhit de prijs voor Beste lied met Zoals in dat ene liedje.
Op 20 augustus 2010 zong ze op het festival Pukkelpop een duet met Snow Patrol. Samen zongen ze "Set the fire to the third bar". In de herfst van 2010 ging ze op Country Ladies - A tribute-tournee langs de Vlaamse cultuurcentra met Roland Van Campenhout, Nathalie Delcroix en Tine Reymer als country ladies.
Op 22 april 2011 verschijnt de derde CD, genaamd Mijn Huis, waarop onder andere een duet met Ozark Henry staat, genaamd Antwerpen.
De Rooveres vaste band bestaat uit Filip Wauters (gitaar), Niels Verheest (toetsen), Tim Vandenbergh (bas), Arnout Hellofs (drums) en Marc De Maeseneer (baritonsax).
In Nederland brak Eva de Roovere door in 2007 met het album De jager, nadat ze in het voorprogramma van Ilse DeLange had opgetreden. Ook trad ze op bij het radioprogramma Giel (van Giel Beelen) en bij het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van Paul de Leeuw. In 2009 stond ze met een rapversie van haar nummer Slaap lekker (fantastig toch) met Diggy Dex voor het eerst in de Nederlandse Top 40. In de Vlaamse Ultra top 50 behaalde ze zelfs de tweede plek.
Eva de Roovere geeft zich bloot
Mijn Huis heet het derde album van de Belgische Eva de Roovere en is haar meest persoonlijke album tot nu toe. Het bevat zowel Nederlands- als Franstalige nummers. "Ik heb mijzelf nog nooit zo blootgegeven", zegt de zangeres.
In Nederland maakte de zangeres in 2009 nog furore door met Diggy Dex samen te werken op Slaap Lekker (Fantastig Toch), maar eigenlijk is ze sinds haar debuutplaat De Jager niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap.
“Ik had eigenlijk nooit durven dromen dat het in Nederland zo snel goed zou komen. Ik won hier in 1999 het Leids Cabaret Festival en dacht dat mensen mij vooral daarvan zouden kennen. Maar met cabaret doe ik niets meer. Misschien een grapje tussen de nummers door af en toe, haha!”
Voor haar nieuwe album wilde Eva de Roovere terug naar de basis. Alle nummers zijn kleine liedjes, veelal geschreven met slechts begeleiding op de piano. “Het album wordt ingeleid door Ik Ga Op Reis, dat het idee eigenlijk uitlegt. De muziek is een reis door mijn gedachten. Langs alles wat mij bezighoudt."
Mijn Huis heeft vooral dankzij diverse samenwerkingen een Nederlands tintje. Zo schreef Spinvis nagenoeg alle arrangementen en staat er een duet met Thé Lau van The Scene op. “Ik ben zo fan van Spinvis en The Scene. Best ongemakkelijk om daar dan ineens mee te werken.”
“Eigenlijk was het de bedoeling dat Spinvis maar op een paar nummers zou meedoen. Ik ben gewoon eens na een show op hem afgestapt om te vragen of hij me met een aantal ideetjes wilde helpen. Dat wilde hij gelukkig en uiteindelijk is hij heel belangrijk geweest voor het album.”
Zangeres Eva De Roovere is de gevaarlijkste Vlaamse op internet. Wie informatie over haar opzocht, heeft het meest kans om zijn computer met een virus te besmetten.
Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van antivirusbedrijf McAfee. het bedrijf bekeek welke sites het meest riskant zijn om te bezoeken, en naar welke bv's daar meest wordt verwezen.
Op maar liefst een kwart van de sites waar naar Eva De Roovere wordt verwezen, vormen een risico voor de veiligheid van de computer, blijkt uit de cijfers van McAfee.
De volledige Belgische lijst bestaat uit:
1. Eva De Roovere (24,8)
2. Toots Thielemans (17,7)
3. Helmut Lotti (16,9)
4. Bart Peeters (16,7)
5. Wim Helsen (15,8)
6. Justine Henin (12,7)
7. Herman Brusselmans (8,9)
8. Kim Clijsters (8,7)
9. Goedele Liekens (8,2)
10. Jambers (7,3)
11. Karen Damen (7,2)
12. Margriet Hermans (5,8)
13. Kamagurka (4,3)
14. Eddy Merckx (4,3)
15. Jean-Marie Pfaff (3,6)
Wereldwijd blijkt Camerion Diaz de gevaarlijkste celebrity te zijn, voor Julia Roberts. Jessica Biel, die vorig jaar de lijst aanvoerde, staat nu op de derde plaats.
Ze zal het in Nederland vaak horen: Eva de Roovere zou je kunnen kennen van het refreintje dat ze verzorgde op rapper Diggy Dex z'n top tien hit Slaap Lekker. Dat deze Vlaminge veel meer is dan enkel een voetnoot in de Nederlandse hiphopgeschiedenis laat ze nogmaals horen op Mijn Huis.
Eva de Roovere bewees op haar eerste twee albums al ruimschoots dat ze een getalenteerde singer-songwriter is. Op haar derde album trekt ze deze lijn moeiteloos door. Gewapend met haar prachtige, warme stem inclusief charmant accent weet ze twaalf songs lang te overtuigen.
Voor Mijn Huis heeft Eva de Roovere de hulp ingeroepen van een aantal gevestigde namen in de Nederlandse popmuziek. Thé Lau leent zijn stem voor duet Rechttoe En Frontaal en geluidskunstenaar Spinvis tekent voor het overgrote merendeel van de arrangementen.
Niet alle songs zijn geschreven door de Eva de Roovere zelf, ongebruikelijk op een singer-songwriteralbum, maar eigenlijk doet dat er weinig toe. Alle songs zijn namelijk sterk en daar waar bedoeld blijven ze meteen na een eerste luisterbeurt in het hoofd hangen.
Zoals zo vaak bij moderne Nederlandstalige albums bevat Mijn Huis een veelvoud aan stijlen. Indiepop, americana en zelfs surf passeren de revue. Ook bevat het album twee Franstalige liedjes waaruit blijkt dat de Eva de Roovere ook prima door het leven zou kunnen gaan als chansonnière.
De productie is modern, warm en foutloos, zoals ze dat in Vlaanderen toch beter lijkt te kunnen dan in Nederland. Met alleen haar stem zou Eva de Roovere al de koudste harten kunnen doen smelten, maar als ze dan ook nog eens een geweldig album aflevert kan het niet meer stuk.